JARMO ASPIN KÄTINÖITÄ

JARMO ASPIN KÄTINÖITÄ
Tuvassa

Hae tästä blogista

tiistai 26. tammikuuta 2010

MIKKELIIN "MAINIO -LIIKELAITOS"

Kyllä on Mikkelissä asiat "Mainiosti". Perusteilla on Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimen yhteenliittymä. Ja oikein liikelaitos, joka perustetaan ihan Mikkelin omaan organisaatioon! Ei se taviskansa ymmärrä, mihin ollaan menossa. Että oikein uusi organisaatio entisen yhteyteen... Ja säästöjähän tulee kaikkien laskelmien mukaan niin hirveästi, ettei oikein tiedä, mihin niitä sijoittaisi. Liikelaitoksenhan pitää tuottaa voittoa omistajilleen.
Ovatkohan ympäristökuntien virkamiehet ja päättäjät nyt oikein hereillä? Tuskin ymmärtävät tilannetta. Ja ne jotka ymmärtävät, antavat juuri sellaisia teflonlausuntoja kuin Pertunmaan johtava lääkäri Hans Gärdström (IH 23.01.2010). Alueen kuntien (Mikkeli, Hirvensalmi, Juva, Pertunmaa, Mäntyharju, Puumala, Ristiina, Suomenniemi) on annettava lausuntonsa perustamissuunnitelmasta helmikuun loppuun 2010 mennessä. Silloin kunnat joko hyväksyvät tai hylkäävät suunnitelman. Siis teoriassa. Jos hylkää, niin johan kahahtaa alueelle Suomen Hallituksen juoksupoika ja tekee selväksi, mitä Paras-laki 1 oikein tarkoittaa. Siis vähintään 20.000 asukkaan liitoksia. Gärdströmin mukaan kunnat määrittelevät palvelujen perustason. Siis vuosittain. Enemmän palveluita, enemmän hintaa. Kätevää. Ja sitten toimivia rakenteita ei muka muuteta. Ja Pertunmaalla on siis hänen mukaansa jatkossakin SUUNNILLEEN samat palvelut kuin nytkin. Haloo!! Kaikkien näiden ympäristökuntien kaikki sosiaali- ja terveydenhoidon työntekijät siirtyvät Mainion alaisuuteen (kaikkiaan n.2030 hlöä, Pertunmaalta n. 65, joista lastenhoidosta 15). Lakisääteisesti Mainiolla on 5 vuoden työllistämisvelvoite. Jos työntekijä ei suostu työskentelemään siellä, mihin hänet määrätään, työsuhde katkeaa välittömästi. Keski-Karjalassa tämä aiheutti sen, että miltei kaikki sosiaali- ja terveyspuolella työskentelevät joutuvat reissaamaan pitkin "lääniä" ja kulut ei kun kasvavat. Iso osa työajasta kuluu autossa ja päivärahat juoksevat. Helli ei saa lääkäreitä muualta kuin MedOnen lääkärivuokraamosta. Helli -liikelaitos on toiminut Keski-Karjalassa Kiteen kaupungin organisaatiossa 01.01.2009 lähtien ja Hollolassa Oiva -liikelaitos 2007 alusta. Oivan 2008 budjetti luisui käsistä jo 15.03.2008, jolloin kuntien piti pumpata siihen  rahaa 1,8 miljoonaa euroa. Kesälahti pumppasi Helli -liikelaitokseen 2009 lopulla ensin 500.000 euroa ja juurikin (2010 alussa) Helli ilmoitti, että se tarvitsee kunnilta 1,3 miljoonaa lisää rahaa pystyäkseen toimimaan. Kesälahdelta lähti vuoden "jäsenyyden" aikana myös työkkäri, Kela ja terveyskeskus, josta nyt puuhataan vauhdilla vanhusten hoitoyksikköä. Nythän Kesälahti on joutunut lähettämään vanhuksiaan Tohmajärvelle ja Rääkkylään. Kätevää. Helli -liikelaitoksen johtajana on muuten Airi Turunen - Kesälahden kunnanjohtajan vaimo...
Uskokaa Pertunmaalaiset: ei Teille jää omia lääkäreitä. Hanskin siirtyy Mainion johtopuolelle. Katsokaa vaan.
Perustettavaan Yhteislautakuntaan tulee Mikkelistä 2 edustajaa ja kun katsotte Mikkelin kaupungin netti-
sivuilta Sosiaali- ja terveystoimen Mainiot sivut, niin teillekin ehkä valkenee, mitä tuleman pitää. Organisaatio-
kaaviossa ylinpänä päättävänä elimenä on Mikkelin kaupunginhallitus. Sen alaisuuteen tulee "Hallintokeskus", jossa on johtaja + 4 asiantuntijaa. Näiden alla on Perusturvalautakunta, joka sopii Mainio -liikelaitoksen kanssa toiminnasta ja sen laajuudesta (keskittämisestä). Niin ja ne kunnathan tekevät palvelusopimuksensa nimenomaan Perusturvalautakunnan kanssa, joka siis laskuttaa kuntia ja sitä laskuttaa kaksi kertaa kuussa Mainio -liikelaitos. Tosi nerokasta! Säästetään nyt sitten koko porukalla! Rakennetaan organisaatiot organisaation sisään ja säästetään - vai miten se nyt olikaan... Sisäinen laskutus on sellainen asia, jota bisnesmaailmassa isot konsernit nykyään välttävät kuin ruttoa. Tarkoitan sitä, kun kustannuksia "vyörytetään" organisaatiossa alaspäin. Ja mahtaa Mikkelissä olla budjetintekijöillä hauskaa: kaikkien ympäristökuntien sosiaali- ja terveyspalvelumaksut kertyvät Mikkeliin. Näyttää tosi hyvältä kirjanpidossa. Ja vielä kertautuneena. Pienten kuntien vuosibudjetista sotekulut vievät 70-80 % - niin kuin Kesälahdellakin.
Ja sitten vielä suoraan Mikkelin kaupungin sivuilta: Seutujärjestelmän piiriin siirtyvät toiminnot ovat mm. seuraavat - 1. säilyy yhtenä kokonaisuutena, 2. tämä merkitsee sitä, että kuntien nykyisistä toiminnoista kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät seudullisesti järjestetäviksi ja tuotettavaksi, 3. liikelaitoksen toiminta on kunnallista yhteistoimintaa, jonka piiriin kuuluvia palveluita EI kilpailuteta!!!! Lukekaa sieltä itse.
Konsulttina Keski-Karjalassa hääräsi ja häärää amerikkalainen tilintarkastusjätti PWC (PriceWaterhouse-
Cooper). Sama lienee Mainiossa, veikkaisin. Konsepti on ainakin 1/1. Olivat muuten Kiteen, Rääkkylä, Tohmajärven ja Kesälahden kuntien tilintarkastajina 2008 tilinpäätöksessä ja heidän työntekijänsä on nyt projektipäällikkönä Helli -liikelaitoksessa. Annetaan vaan Suomessa koko sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen ulkomaalaisille sijoittajille. Kyllä katumuksen piikki sitten joskus tulee, kun vetäytyvät äkkiä vaikkapa Europan markkinoilta todettuaan ne kannattamattomiksi. Mitäs sitten tehdään?

Kommentoikaa!

Ei kommentteja: