JARMO ASPIN KÄTINÖITÄ

JARMO ASPIN KÄTINÖITÄ
Tuvassa

Hae tästä blogista

perjantai 12. helmikuuta 2010

TERÄSTÄYDY, HEINOLA!!!

Kävelet Heinolan kaupungintalolle virastoasioissa. Sinulla on omasta mielestäsi tosi tärkeää asiaa. Avaat kyploopin oven. Pöydän takaa sinua katsoo kunnan virkamies. Pääsi on yhtäkkiä aivan tyhjä ja sanat juuttuvat jonnekin kurkun syövereihin. Sinua pyörryttää.
Ikävä kyllä useat ihmiset reagoivat vielä nykyäänkin juuri tuolla tavalla. Kunnan virkamies on olevinaan muutaman vuoden koulutuksen jälkeen lajitovereihinsa nähden aivan toisenlaisissa sfääreissä. Heinolassakin palveluasennetta on syytä kehittää, eikä nähdä asiakasta/valittajaa viranomaisten vihollisina. Kaikki me kuitenkin soudamme tätä yhteistä venhoa!
Kotonurkkaamme ollaan väki-väkisin liittämässä UuteenKuntaan (Suur-Lahti).
Soininvaara kumppaneineen + paikalliset virkamiehet ja poliitikot änkesivät ahterinsa ke 10.02.2010 WPK:n talolle ja selittivät meille taviksille, miten riemukasta ja autuasta Heinolan on liittyä tulevaan SuurKehtoon. Niin se mieli virkistyy ja kaikki asukkaat valtaa auvoinen olo...
Eihän se mitään, että päätöksenteko siirtyy Lahteen. Eipä sitten paikallisten virkamiesten ja poliitikkojen tarvitse känkkäröidä edes vuosibudjetin kanssa. Ohjeet tulevat kyllä. Tarkat sellaiset. Niin, ettehän vain käyttäneet niitä energiarahaston varoja mihinkään? Ne on kohdistettu sosiaali- ja terveystoimen ylläpitämiseen Uudessa-Kunnassa.
Demokraattisten oikeuksien rajaaminen vie helposti kohti viranomaisvaltiota, jossa kansalaisvapaudet korvautuvat byrokraattien vallan kasvulla. Jos Heinolassa ei kukaan tule vastustamaan pakkoliitosta Uuteen kuntaan, niin helvetin huonostihan meille käy. Onko se Sinun mielestäsi demokratiaa, että meidän asioistamme päätetään toisessa kaupungissa? Yksittäisten kansalaisten hätähuudot kaikuvat byrokraattien korvissa kuuroille korville. Ei heillä ole tulevinakaan vuosina aikaa palvella Sinua. On jo julmettu kiire alkaa valmistella Paras -laki 2 toimeenpanoa. Tämä ykkönenhän on jo pulkassa. Paikallislehdissäkin siirretään asiaa koskevat uutiset pian etusivulta sisäsivuille.
Ryhdistäydy Heinola! Ryhdistäytykää heinolalaiset! Meidän on pakko tässä tilanteessa fokusoitua tärkeimpien asioiden puolustamiseen. Taistella olemassa olomme oikeuksista.
Terveyskeskussairaalan palveluihin ei saa koskea eikä niitä vähentää. Haluavat erikoislääkärit pois meiltä. Ei käy!
Reumasairaalaa ei saa lakkauttaa tai leikata invalidiksi. Etenkin lasten ja nuorten reumahoito on säilytettävä Heinolassa. Lisäksi toimintaa "turvaaviksi" ja tukeviksi palveluiksi tulee Reuman ottaa käsiinsä aivoinfarktipotilaiden sekä dementikkojen kuntoutus. Miksi reumasairaala ei voisi solmia esim. Pietarin kaupungin kanssa sopimusta edellämainituista tai jonkin muun osaamisalueen osalta. Pietarin kaupunki olisi takuumiehenä. Heillä on nykyäänkin valtava pula ko. palveluista. Älkääkä enää luulko, ettei rahaa ole... Kielitaitoisia työntekijöitä kyllä löytyy ja pikakoulutuksella vaikka kuinka paljon.
Kumpeli tekee juuri sitä, mitä tässä tilanteessa on pakko. Uusi erikoishoitoihinkin erikoistunut kylpylä avattaneen ennen kesää, jos aikataulu pitää. Se on tosi hyvä juttu. Koko seutukunnalla ei ole vastaavaa. Muutama savusauna vielä siihen ja itse ainakin rakentaisin hulppean 400 - 500 m2 luksus-hirsitalon Kumpelin kupeelle. Ostaisin vaikka Mikonsaaren ja rakentaisin sinne. Olisi oma rauha. Arvatkaapa, olisivatko kuluttajat, joilla on lompsa lyönnillään, innoissaan! Ja Kumpeliin vielä sitä oheistoimintaa. Laulua, soittoa, tanssia! Esityksiä, omatoimista tekemistä. Joki ja maastothan ovat ihan vieressä. Verkostuminen on tärkeää.
erikoispalveluiden osalta. Ei kaikkea tarvitse itse omistaa ja pyörittää!
Myös Vierumäen Urheiluopisto (joka kyllä voisi markkinointisyistä muuttaa nimensä vaikka Liikunta Pesäksi!) tekee jatkuvasti juuri niitä investointeja, joita pitääkin. Ihmettelen vaan, miksi erittäin monet luulevat, että se ei kuulu Heinolaan! Luuletteko te, etteikö Uusi-Kunta tee heti selväksi, että Vierumäki kuuluu Lahteen ja on kiinteä osa sen palveluita... Heinolan kaupungin on ehdottomasti tiivistettävä yhteistyötä Urheiluopiston kanssa. Vaelluspolut, puistohankkeet, kansalliset suojelumetsät (UPM ruotuun!). Kaupunki mukaan koko alueen kehittämiseen. Matkailu- ja vapaa-ajan palvelut ovat tulavaisuudessa tämän alueen ehdottomia valtteja. Bisneksessä on se raaka juttu, että jos Sinä epäröit investoida, niin tulee joku muu ja tekee sen. Sitten juna meni jo.
UPM:n tehdaskiinteistöille uskon piakkoin löytyvän hyviä yrityksiä, mieluiten tietenkin puuosaamista, ainakin pääosin. Sellainen puuosaamiskeskus -brändin luominen on tärkeää alueellisesti. Idea siis on lyömättömän hyvä. Oheen toki kannattaa tässä vaiheessa ottaa liki kaikki kynnelle kykenevät omavaraiset ja innovatiiviset firmat. Itse en ottaisi niitä, joiden ensimmäinen kysymys on: Paljonko kaupunki tähän investoi? Ei kysellyt Googlekaan, kun Summan tehtaille meni.
Matkailun Master-plan kuulostaa mainiolta. Kymijoen kanava -hanke toteutettava (Miksi LukOilin rahoitusta epäillään? Tottakai heillä on jotain suunnitelmia, mutta on myös rahaa...). Valtiolta sitä ei tule tulemaan vielä aikoihin. Myös Heinolan eteläisen moottoritieliittymän ympäristön kehittäminen (kauppakeskus, yritysten- ja asumisen palveluita) on kiinnostava. Tommolaan radan viereen rakennetaan pari kerrostaloa, keskustan läheisyyteen yksi + alakertaan liikehuoneisto. Tuleekohan Maaherranpuiston lastentarhan tilelle kerrostalo, jossa lastentarha on alakerrassa. En todellakaan toivo, enkä halua. Se on yksi Heinolan hienoimmista puurakennuksista. Juuri tällaiset rakennukset Heinolan tulee säästää ja korjata säilyttääkseen puistomaisuutensa. Ei ihmiset tule tänne katsomaan betonikaupunkia.
Varmaa on, että elämysten tuottaminen on tulevaisuuden ala ja Heinola tarvitsee kipeästi lisää hyvinvointia tarjoavia yrityksiä. Terveydenhuolto, hoiva, elämykset, matkailu, liikunta, kulttuuritarjonta. Miksei voisi olla hyös näihin liittyvien välineiden ja varusteiden valmistusta ja huoltoa.
Eläkeläisten osuus tunnetusti kasvaa koko ajan. He satsaavat laatuun etenkin hoiva, terveys ja matkailupalveluissa. He eivät aio kantaa omaisuuttaan hautaan... Keski-ikäisille on tietenkin tärkeää elämykset ja liikunta. Kaikkea pitää kokeilla ja nopeasti!
Heinolan ja heinolalaisten kannattaa näiden palveluiden ja miksei muutenkin verkostua laajalti, eikä yhteisten palvelukeskusliittymienkään perustaminen kuulosta mitenkään pahalta. Tuodaan yritysten läsnäolo ja heidän innovatiivisuutensa tänne. Casinoa pyörittävä aviopari on mielestäni hyvä esimerkki innovatiivisesta bisneksen pyörittämisestä. Lisää tälläisiä osaajia.
Heinolassa Jyrää ja Saunan MM:t ovat jo vakiinnuttamassa paikkansa osana Heinolan Brändiä. Lisää mielenkiintoisia tapahtumia tarvitaan ympärivuotisesti.
Heinolaan tulee perustaa Yrityslukio. Kannattaa.
Perustetaan myös jonkinlainen porkkana -liikkeen alalaji, vaikkapa Porkkanamafia, jonka perusajatuksena olisi käänteinen kulutusboikotti, eli se, että heinolalaiset kokoontuisivat esim. kauppakeskuksiin, ravintoloihin, elokuviin, konsertteihin, erityiskauppoihin tai miksei torille yhdessä kuluttamaan. Näin saataisiin lisää sitä puuttuvaa yhteenkuuluvuutta ja tuettaisiin paikallisia yrittäjiä kulutuskohdentami-
sellamme. Tapahtumissa voisi olla myös kaikenlaista oheistoimintaa. Kehitellään! Tavis pystyy muuttamaan kaiken!
Heinolan kaupungin vuositulos 2009 jää n. 6,1 miljoonaa euroa ylijäämälle. Virkamiehet tiesivät kyllä tilanteen alkusyksystä, mutta kertoivat "uutisen" vasta viime viikolla. Energiarahastossa makaa 58 miljoonaa euroa. Odottelemmeko täällä Heinolassa vaan sitä, että Uusi-Kunta kokoaa kirstuunsa kaiken. Väliaikanen hallitushan tulee jo 2012 alusta. Heidän pää tehtävänään on laatia yhteisbudjetti, mutta heti ohella tehtävänä on valvoa, että (pakko)osallistuvat kunnat eivät käytä rahojaan liikaa omien projektiensa läpivientiin, eli oman alueensa kehittämiseen! Oletteko tosissanne, virkamiehet ja päättäjät. Miksi emme nyt investoi voimakkaasti osaa näistä rahoista Heinolan kehittämiseen, jotta se olisi erinomaisessa iskussa lähivuosina. Ei tämä taantuma ikuisesti kestä ja kohta talousjuna jo puksuttaa tällekin alueelle hyvinvointia lisää. Uskokaa vaan.
Pikku "kevennys" tähän loppuun: Nastolassa oli 08.02.2010 UudenKunnan ohjausryhmän ja oheistyöryhmien kokous. Sosiaali- ja terveyshuollon osalta suunnitelma on se, että se jaetaan kolmeen yksikköön: Oiva (Hollola, Asikkala jne), Lahti ja Heinola, joita kahden viimeisen osalta ko. kaupunkien organisaatioon perustetaan Oivan kaltainen kunnallinen liikelaitos!!! Siis Heinolan sotehuolto yhtiöitetään! Oiva- ja Helli -liikelaitokset ovat karmeissa vaikeuksissa. Ei riitä lääkärit, ei hoito, ei mikään. Ristiinlaskutus (moninkertainen sellainen) on täysin valvomattomassa tilassa. Kaaos. Tiedot löytyvät myös ylläolevilla nimillä netistä, yleensä viimeisistä kokouspöytäkirjoista.
Käy myös lukemassa blogiani - jarmoasp.blogspot.com

Innovatiivista kevään odotusta

Jarmo Asp
Uuseläkeläinen (ps.)