JARMO ASPIN KÄTINÖITÄ

JARMO ASPIN KÄTINÖITÄ
Tuvassa

Hae tästä blogista

sunnuntai 31. tammikuuta 2010

LÄSKIÄ JA LOTINAA

Jopa perinteisellä suomalaisella testosteronisonnilla menee ihmetyksen sormi suuhun, kun hän katselee suomalaisen keskivertokaupan ja etenkin suurten kauppaketjujen kala- ja lihavalikoimia.
Pienemmillä paikkakunnilla, kuten Heinolassa, asiakkaat ovat täysin paikallisten ketjujen mielivallan alla. Piristävänä poikkeuksena mainittakoon lähituoretori Heila tuossa ABC:n kupeella. Itse ainakin vielä luotan ennemmin heidän asiantuntemukseensa.
Menin tuossa eräänä päivänä suuta makustellen keskustan S-markettiin sisään. Vakaa aikomukseni oli ostaa aina niin tuoreita ja makoisia savusilakoita suoraan tiskiltä. Siellä vitriinissähän kultakylkiset jo odottivatkin ottajaansa. Kysyin mateen oloiselta tyrkyltä ihan peruskysymyksen:"Milloin nuo on kalastettu ja savustettu?". Myyjä plarasi vihkostaan ja hymyssä suin vastasi:"Ne on savustettu kaksi päivää sitten ja niillähän on vielä viikko myyntiaikaa". Herra Jumala! Milloinhan fisuparka on sitten pyydetty? Se ei selvinnyt. Maistuuko 9 päivää vanha lötkö, haiseva savusilakka Sinulle? Ei ihme, että nykynuoriso saa ihottumakohtauksen pelkästä savusilakka -nimestä! Entäs sitten ne -30 %:n alennuksella olevat savusilakkamuumiot? Vatsassa alkaa jo pelkkä ajatuskin kiertää...
Yritäppä ostaa sitten kunnon lihaa. Karjalanpaistilihat alennusmyynnissä! Ihmiset ostavat vauhkon lailla. Siis mitä ostavat? Teurastamon jänteisiä,rasvaisia jämiä. Tietty kunhan haudutat niitä ohjeen mukaan viisi tuntia miedolla lämmöllä, niin kyllähän siinä pehmenee jo vanha kengän-
pohjakin... Naudan sisäfileen ostajat ostavat yleensä sitä kuuluisaa ei-oota. Lihakin tulee noista naapurimaista kuten Brasiliasta ja Argentiinasta takuutuoreina 1,3 kg:n klöntteinä.. Sianlihapihvit, joita suomalaiset suu messingillä innoissaan viime kesänä grillasivat ties missä, osoittautuivat pääosin Suomen Kauppaiden ry:n keskitetysti hankkimaksi Saksasta. Niitä myytiin kaikkien suurimpien ketjujen kautta. Syötiin valtaosin siis emakkoa. Mureaa, muistathan? Veljeni osti taannoin Siwasta tosialennuksesta possun jauhelihaa. Tarkkana kokkina osti sitten kyllä viimeisen kerran. Se suli pannulle pelkäksi liemeksi! Älä ainakaan osta valmiiksi pakattua jauhelihaa. Siihen ei todellakaan jauheta sitä parasta myyntilihaa. Parasta ennen -päivämäärän jo tuhdisti ohittaneet lihat päätyvät jauhelihaksi. Tuottajilta et voi muutakaan sitten odottaa. Maksimoidaan voitto vaikka tavikset sitten juoksisivatkin ripulipaskalla.
"Syökää kanaa", pyysi Mäkkärin possu kainosti muutama vuosi sitten. Yritä sitten löytää edes kohtuulaadukkaita fileitä. Pakkauksissahan näkyy toki viimeinen päivämäärä, mutta ihmettelen, milloin ne on teurastettu ja kuinka helvetin pitkään ne saavat odottaa hyllyssä noukkijaansa, ennen kuin niihin sitten lopulta ilmaantuu -30 % lappu. Ja sitten ei kun marinadiin ja uudestaan jatkamaan "elämäänsä" tässä ravintoketjussa.
Liha- ja kana/kalkkuna -tuotteiden marinointi saa ainakin minut puskemaan hikeä. Ota vaikkapa tuollainen hunajamarinoituja kanankoipia sisältävä paketti käteesi ja mieti hetki: Miten nuo koivet ovat tuonne joutuneet? Milloinhan sekin kana on teurastettu ja missä se on elänyt? Miksi se lilluu tuossa allöttävänvärisessä mössössä. Mitä tuo mössö oikein on?
Kyseiset kuorethan kestävät varmaankin vaikkapa atomipommin menemättä rikki. Todellinen ongelmajäte. Mitään muuta konkreettista et pakkauksen sisällöstä sitten voikkaan varmuudella todentaa. Täsmälleen sama käytäntö on marinoitujen lihatuotteiden osalta.
Miksi? Miksi meillä Suomessa ei voida mennä Ruotsin käytäntöön? Taitaa olla ensimmäinen kerta, kun minun suustani pääsee moinen lausuma... Ruotsissa nimittain et löydä valmiiksi marinoituja liha- tahi kana/kalkkunatuotteita. Raa'at tuotteet myydään sellaisinaan ja marinaadit erikseen omissa purnukoissaan. Ja valikoimaa on joka makuun ja itse tehty marinadi on tietenkin aina sitä parasta.... Edellä mainittuun käytäntöön mentiin Ruotsissa kuluttajien vaatimuksesta. Suomessakin pitää mielestäni boikotoida valmiiksi marinoituja tuotteita. Älä osta niitä! Meidän kuluttajien pitää omalla käytöksellään osoittaa, että haluamme tuoreempia ja parempilaatuisempia tuotteita, emme mitään vanhoja löllöällömarinaadihuntuisia! Isot kauppaketjut jatkavat nykymenoa niin pitkään, ennen kuin kuluttajat huomaavat petoksen ja alkavat vaatia itselleen sekä laatua että palvelua.
Kevennys: Isä opetti lapselleen eilen uuden ruokarukouksen:"Hyvä Jumala, onko tämä olevinaan pihvi?". Jätetään "Talon erikoiset" ja "Yllätyspadat" omaan arvoonsa!!!

Terveisin

Jarmo Asp
jarmoasp.blogspot.com

2 kommenttia:

Susa kirjoitti...

Asiaa!!! Yritäpäs tässä lapsille opettaa "lihan" syöntiä näillä valikoimilla!!! Meidän onneksi ukki metsästää :) Johan uppoo kakaroihin oikea liha!!

Minä teen sulle kutsu-ehdotuksia :) Ja tiedänhän minä milloin tarviit niitä, vanhus ;)

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä Teeripaisti luineen hakkaa mennentullen ja palatessa kaikki Kreivielinnoissa syödyt Juhlasikapaistit, joissa on samanverran läskiä, kuin Ajokoirassa :-)Ukki