JARMO ASPIN KÄTINÖITÄ

JARMO ASPIN KÄTINÖITÄ
Tuvassa

Hae tästä blogista

tiistai 2. helmikuuta 2010

ONKO ELÄKEPUTKI KIERRÄTYSKAMAA?

Kyllä tätä Hallituksen viime keväänä EK:lle (Elinkeinoasiain Keskusliitto - työnantajapuoli) ja työmarkkinajärjestöille (SAK, STTK ja Akava) antaman "Tehtävän" /Eläkeuudistus) ratkaisua on ollut viime aikoina herkullista seurata. Molemmat osapuolet ovat olleet poteroissaan niin tiukasti kuin vain suomalainen osaa, oikein Talvisota -meiningissä. Suomen Hallitus herra Viimapään johdolla vetäytyvät tällä kertaa varmaankin pilkille miettimään seuraavaa liikkua, kun ei näytä kansa ymmärtävän Vanhasen polvien vihoittelua Lapin hiihtoladuilla...
Työttömyyseläkeputki on vakava asia ikääntyvälle työväestölle ja miksei nuoremmillekin viikareille. En lainkaan ihmettele, että työntekijäpuoli yrittää pitää siitä kynsin ja tekohampain kiinni. Ajattele, jos omalle kohdallesi tapahtuisi vaikkapa seuraavaa: olet 57 vuotias. Lama eli nykyisin taloudellinen taantuma puraisee takapuoleesi täydellä teholla. Ensin Sinut lomautetaan Yt -neuvottelujen tuloksena, sitten irtisanotaan tuotannollis-taloudellisiin syihin ja yleiseen markkinatilanteeseen vedoten. Jäät työttömäksi. Saat ansiosidonnaista päivärahaa 500 päivää. Kieriskelet onnen huumassa - kohta eläkkeelle. Niin voisi käydä nykylainsäädännöllä, mutta ei Hallituksen ajaman tulevan työeläkeuudistuksen jälkeen. Sen mukaan Sinä tiput peruspäivärahalle, joka on nyt 551 euroa / kk,jos olet tehnyt töitä yli 38 vuotta! Näin ollen jäät esimerkkitapauksessamme 59 vuotiaana työttömäksi, jolloin tuleva eläkekertymäsi laskettaisiin tämän 551 euron kuukausiansioiden mukaan aina siihen saakka, kunnes täytät 65 vuotta - tai oikeastaan 66 v. Kuulostaako kivalta? Näin meidän Hallituksemme aikoo säästää!
Työnantajapuolta edustava EK (Ahtelan johdolla) ajaa suorastaan vimmalla läpi eläkeputken poistamista. Sillä kuulemma saataisiin tulevakin budjettivaje mukavasti ja nätisti täytettyä. Eihän siinä heidän mukaansa ole mitään moraalisesti arveluttavaa, että taas kerran sen maksavat omasta selkänahastaan tavikset. Vanhasen naama alkaa jo kuvottaa. E-e-e-e-ei tämä ta-ta-tarkoita sitä, että pitkän työuran tehneet ikääntyneet työntekijät heitetään romukoppan. E-e-e-e-ei missään nimessä ja niin pois päin... Seuraava kysymys!
Rantalan työryhmä (työntekijäpuoli) taistelee tietenkin sen puolesta, ettei ikääntyneitä työntekijöitä unohdettaisi noin vain. He ajavat sitä, että työssäjatkamisen edellytykset on luotava jo työuran aikana - pidettävä huolta työntekijöiden jaksamisesta, työterveydenhuollosta (myös työttömien), joustoista ja myöhemmässä työvaiheessa ehkäpä lyhennetystä työviikosta. Työssä jaksaminen on Suomessa mielestäni se tärkein pointti. Jo 30 -kymppiset valittavat, että heidät on imetty työelämässä jo aivan loppuun. On palettu karrelle, masentaa. Se jättää sieluun syvät arvet. Tiedän omasta kokemuksesta. Miten voi joku pikku pämmyssään kuvitella, että kun nyt olemme tilanteessa, jossa Suomessa on työkykyisistä 2/3 työelämässä tai kortistossa ja 1/3 on työkyvyttömyyseläkkeellä, niin joku vahvasti eläköityvässä lintukodossamme on sitä mieltä, että vuoteen 2025 mennessä jokainen suomalainen ja Suomeen muuttanut kihisee riemusta saadessaan työskennellä silloin jo 70 vuotiaaksi?
Työkyvyttömyyseläkkelle pääsyä ollaan myös tiukentamassa. Suomalainen työkyvyttömyyseläkkeelle jäävä on keskimäärin 52 vuotias terveydellinen katastrofi. Suurin osa on tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsiviä, mutta nykyisin vauhdilla kasvava porukka on mielenterveysongelmaiset, etenkin alle 35 vuotiaat! Heitä on suurempi joukko kuin yli 65 vuotiaita työeläkkeelle jääviä... Minun yksinkertainen matikkapääni huutaa haloota ja kilkattaa tyhjää. Tuskan Veljeskunta on syntynyt! Työurana ainaiseläkeläinen.
Super-tohelon niksikirja kuulunee Vanhasen hallituksen vakiosalkkuun. Muuten ei voi ymmärtää tätä ällistyttävän räyhäkästä nykymenoa. Niin ja onhan meillä samalla menossa tämä Kepun/Hallituksen ajama "maaseudun tyhjentämishanke", sekä "keskitetään sosiaali- ja terveyspalvelut mahdollisimman kauas kansalaisista, eli Paras -lain läpivienti... Lienee aika järjestää ihanalle Hallituksellemme Uusavuttomien opaskurssi. Seuraavissa vaaleissa. Uudistajaguru Vanhanen on puhunut. Ugh!
Toivottavasti Sinä pysyt terveenä koko työurasi ja elämäsi ajan. Pidetään mielessä, että nyt syntyvistä tyttölapsista n. 50 % tulee elämään 100 -vuotiaaksi. Ehkä tuolloin ihmetellään, mistä ne oikein 2010 kiistelivät. Muutosten pitää ensin tapahtua ihmisen oman pään sisällä. Vasta sen jälkeen ovat yhteiskunnalliset muutokset mahdollisia.

Jarmo Asp
Uuseläkeläinen
jarmoasp.blogspot.com

2 kommenttia:

Matti Kosonen kirjoitti...

Puhut asiaa Jarmo. Minusta EK.n pitäisi itse selvittää miksi ihmiset eivät eivät halua olla työelämässä yhtään pitempään kuin on pakko.

Anonyymi kirjoitti...

Paras ratkaisu olisi laittaa kehä-3:n ylle sellainen säteilysuoja. Siinä kehälä on joku outo säteilykenttä, joka vaikuttaa edustajiimme siellä Kukkulalla olevassa talossa, jossa se yläosa seinää on sellaisten tolppien varassa. Kun he ylittävät sen tien kumminpäin tahansa, he muuttuvat kokonaan eri ihmisiksi. Pororajalta tulleet muuttuvat samaan muotiin, kuin kehän sisällä olevat ja päinvastoin sekä pääilman. Ukki