JARMO ASPIN KÄTINÖITÄ

JARMO ASPIN KÄTINÖITÄ
Tuvassa

Hae tästä blogista

keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

HÖYLÄTÄÄN JA KUPATAAN. ENTÄS MEDONE OY???

Uusi vuosituhat, uudet kujeet. Karjalaisen Pertti sai vuonna 2000 kuningasajatuksen: pistetäänpä suomalainen lääkäriporukka yhteen ja perustetaan firma. Sosiaali- ja terveyspalveluja, tietty. Tuollainen vuokrajoukko. Vuokrataan tisemme kallilla sinne, missä on päivystyslääkäriongelmia. Tuumasta toimeen - ihan sananmukaisisesti. Lääkäriomistajia löytyi 32 kpl. Firman nimeksi laitettiin MedOne Oy. Laajennuttiin nopeasti ja vietiin itseä kentälle. Firma menestyi. MedOne Group Oy osti koko osakekannan 2005. Kivaa! Sitten oli aika aloittaa henkilökohtainen rahastus. Muodostettiin ensimmäinen pohjoismainen sosiaali- ja terveydenhoitoalan yritys Attendo MedOne. Attendo on siis ruotsalainen johtava hoivapalveluiden tuottaja. Ja eikun yhteistuumin Paras-lakimarkkinoille Suomea valloittamaan. Kilpailutuslaki velvoittaa suomalaiset kunnat valitsemaan halvimman vaihtoehdon. Laadusta viis - sehän ei ketään kiinnosta eikä ole edes relevantti puheenaihe, ajatellaan. Tähän rakoon iski Attendo MedOne. Edullisen näköiset tarjoukset sisään terveyskeskuksiin, sairaaloihin, hoitolaitoksiin, etenkin Paras-lain pakottamiin kuntayhtymiin. Pitäähän sitä nyt saada suomalaiset sumputettua ensin yli 20.000 asukkaan sosiaali-ja terveys"palvelu"yksiköihin ja sittemmin vuodestaa 2013 Paras-laki-2 saadessa lainvoiman yli 100.000 asukkaan "palvelukeskuksiin". Tässä hurjavauhtisessa sotemuutosrumbassa on aina yksi Attendo MedOnen mentävä aukko. Ei sitä päättäjät ihan heti huomaa, että niitä luvattuja lääkäripalveluita ei sitten todellisuudessa kansalaisille olekkaan tarjolla luvatulla tavalla. Niitä karsitaan, leikataan, höylätään ja sitten ne lopulta niistetään maan alle. Ihan kirjaimellisesti. Emme saakaan tarvitsemaamme hoitoa. Niin sanotussa Kaunuun-mallissa, jota Kiviniemi niin iloisesti viime viikolla kehui, potilas "hoidetaan" kuntoon parissa päivässä ja kotiutetaan. Pärjää sitten siinä. Ihan miten lystäät.
Suomessa ei juuri ketään tuntunut kiinnostavan vuonna 2007 uutinen, että ruotsalainen sijoitusyhtiö Industri Kapital osti koko Med Group Oy:n osakekannan. Seuraavana vuonna Karjalaisen poika kuittasi pääomistajana seitsemän vuoden "raa`an työn" jälkeen vaatimattomat 22,3 miljoonaa euroa pääomatuloina. Nimenmuutoksella 2009 Industri Kapitalista tuli suuri ja kaunis kansainvälinen sijoitusyhtiö IK Investment Partners, joka on ruotsalaista alkuperää oleva eurooppalainen pääomasijoitusyhtiö. Siis alkuperää. Se rahoittaa yrityksiä, joilla se katsoo olevan mahdollisuuksia menestyä. Tarkoituksena on tuottaa voittoa omistajilleen ostamalla yritysten osakkeita, nostamalla niiden arvoa ja myymällä ne pois niiden arvon noustua riittävästi. IK Investment Partners omistaa Attendo MedOnen koko osakekannan. Omistajina ovat pääosin Gyllenbergit (SEB), SVG Capital (Permira), AIG (American International Group), ihan vaan muutamia mainitakseni. Pointti on se, että pohjoismaalaisessa omistuksessa on n. 1/3 ja loput käytännössä amerikkalaisten sijoitusyhtiöiden hallussa. Onhan se ihan kiva, että alkuperältään suomalaisia yrityksiä rahoitetaan kansainvälisesti. Eihän Nokiastakaan ole enaa kuin n. 10 % suomalaisilla. Minua närästää tosi pahasti se, että suomalainen sosiaali- ja terveydenhuolto ajetaan ulkomaalaisten riskisijoittajien käsiin ihan ehdoin tahdoin. MedOnessa on nyt n. 3700 keikkalääkäriä ympäri Suomea. Haluatko Sinä, että sinua "hoitaa" aina eri lääkäri, jota et tunne ja joka ei tiedä sinusta hölkäsen pöläjävää??? Minä en halua! Siellä Kiteellä neljän kunnan soteliittymässä piti olla 15 hoitavaa lääkäriä kunnallisen liikelaitoksen alaisuudessa. Attendo MedOne irtisanoi päivystyssopimuksen, kun ei saanut enää nostettua hintaa. Yksipuolisesti. Nyt "siirtymäkauden" aikana 31.07.2010 saakka on sitten yli 20.000 asukkaalla peräti 1 (lue: yksi) lääkäri. Päivystävä.
Soininvaaran porukka hakee samaa Paras-mallia Uuteen-Kuntaan (Suur-Lahteen). Heinolan ei pidä missään nimessä liittyä siihen. Ja mietipä sitä, kun ulkomaalainen sijoitusyhtiö myy Attendo MedOnen  rahastuksen jälkeen eteenpäin vaikkapa kiinalaisille sijoittajille. Ja he sanovat jossakin vaiheessa 10-15 vuoden kuluttua, että suljemme Euroopan toimintomme. Missäs lirissä suomalaiset sosiaali- ja terveyspalvelut sitten ovat? KOP ja SYP olivat myös "ikuisia".
Ambulanssikuljetukset mentiin Heinolassa jo sössimään Med Group Oy:lle, vaikkei sillä ole edes ambulansseja. Lupasivat hankkia pari kaytettyä. Jeeeeees! Olen ihan sekaisin onnesta... Virka-ajan ulkopuolisen lääkäripäivystyksen hankinta työnnettiin Attendo MedOne Oy:lle. Niin että silleen... Looginen jatkumo on Reuma. Sen voisin hyväksyä. Inhimillisyyssyistä.
Pitäkää nyt hyvät ihmiset kiinni Heinolassa vielä olevista palveluista. Seuraavaksi ovat lakkauttamassa sosiaaliasiamiehen viran Lahdesta ja sitä mukaa Heinolasta. Siirtävät Versolle, jossa maanantaina vastasi ainoastaan puhelinvastaaja. Keskiviikkona puhelut siirtyivät jo Porvooseen Versolle. Mites sitten hoidatte asioitanne???

Jarmo Asp
Uuseläkeläinen (ps.)

Ei kommentteja: